Ciasto bakaliowe

Składniki:

na ciasto:

6 jajek;

400g mąki;

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1 kostka margaryny albo masła,

3 łyżki kakao

na masę bakaliową:

1 szklanka cukru,

200g posiekanych orzechów włoskich,

200g rodzynek,

200g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto kruche. Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj  z proszkiem do pieczenia, dodaj schłodzoną margarynę i przy pomocy noża pokrój ją na małe kawałki. Następnie dodaj żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Podziel je na trzy części. Do jednej części dodaj kakao. Ciasto wstaw na 1 godzinę do zamrażalnika. Następnie jedną część jasnego ciasto zetrzyj na tarce o dużych oczkach na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczeni. Na tę warstwę zetrzyj ciemne ciasto.

Przygotuj masę bakaliową. Białka (ze szczyptą soli) ubij na sztywno z 1 szklanką cukru i wymieszaj z bakaliami. Tak przygotowaną masę wyłóż na ciemne ciasto. Na to zetrzyj trzecią część ciasto.

Włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 1 godziny.

Smacznego!