Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Składniki

Ciasto pierogowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5  szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • Szczypta soli
  •  

Farsz:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 250 g twarogu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 – 2 cebule
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Na stolnicy połącz mąkę, jajko, wodę, masło i szczyptę soli. Następnie wyrabiaj ciasto i pozostaw pod przykryciem.  Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dodaj pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm, a następnie z tak przygotowanego ciasta za pomocą szklanki wykrój kółka, na których umieszczaj po łyżce farszu. Pamiętaj o dokładnym zlepianiu boków pierogów. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez 2-3 minuty.  Pierogi można podawać na  gorąco z śmietaną, masłem, uprażoną cebulką lub skwarkami.