Placek z jabłkami i masą orzechową

Ciasto:

- 500 g mąki

- 300 g margaryny „Kasia”

- 2 łyżki śmietany

- 1 jajko + 2 żółtka

- 150 g cukru

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i podzielić na 3 części. Z dwóch upiec cienkie placki (blacha  37x25 cm )

 

Masa orzechowa:

- 120 g masła

- 100 g cukru

-  300 g grubo pokrojonych orzechów włoskich

-  2 łyżki miodu

 

Wszystkie składniki rozpuścić w garnku następnie  dodać pokrojone orzechy i chwilę smażyć na ogniu. Trzeci placek wykładamy na blachę, smarujemy   gorącą  masą   i pieczemy. Trzeba pamiętać, by  lekko po ostygnięciu placka wyłożyć z blachy na tacę, ponieważ kiedy ostygnie, mogą być trudności z wyjęciem.

 

Masa  jabłkowa:

 

- 2 litry musu jabłkowego

- 1 kisiel cytrynowy (bez cukru)

- 1 galaretka cytrynowa

 

Mus jabłkowy dajemy do rondla i smażymy. Następnie dodajemy   kisiel cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżkach wody, i doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając. Na koniec stopniowo wsypujemy   galaretkę cytrynową i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia ( nie gotować).    Gorącą masą jabłkową  przekładamy placki, dając na wierzch  orzechowy.

 

Smacznego!