Ptasie mleczko – Stefanka

 

Składniki:

Ciasto:

- 60 dkg mąki

- 2 jajka

- 1 szklanka cukru

- 3 łyżкі śmietany

- 3 łyżki miodu

- 2 łyżeczki sody

- ½ margaryny „Kasia”

- 2 łyżeczki kakao

Jajka ucieramy z cukrem, dodając roztopioną margarynę, miód i śmietanę. Wszystko dobrze ucieramy, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części, do dwóch dodajemy kakao. Pieczemy 4 cienkie placki. Należy pamiętać, że placki pieczemy  krótko nie można ich wysuszć. Rozmiar blachy 37x25.

 

Krem:

- ½ l. mleka

- 6 łyżek kaszy manny

- 1 szklanka cukru

- 25 dag Masła Roślinnego

- sok z 2 cytryn

Do gotującego się mleka sypiemy kaszę mannę i  przez pewien czas gotujemy.  Pod koniec dodajemy cukier, ciągle mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy masło i do niego,  powoli dodajemy ugotowaną kaszę, ciągle ucierając. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy sok z cytryn. Tak przygotowaną masą smarujemy placki. By ciasto było winne możemy każdy placek skropić sokiem malinowym, rumem, lub według uznania, a na drugim placku oprócz masy, możemy także posmarować dżemem z czarnej porzeczki, będzie wtedy jeszcze smaczniejszy

 

Polewa

- 1/3 margaryny ”Kasia”

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżka wody

- 1 łyżka kakao

 

Wszystkie składniki łączymy i powoli podgrzewamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gorącą polewę czekoladową rozprowadzamy na wierzchu placka i posypujemy płatkami migdałowymi lub kokosami.

 

Życzymy – Smacznego!