Sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto:

- 3 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

-  4 łyżki cukru pudru

- 220 g masła

- 5 żółtek

 

Masa serowa

- 1 kg twarogu

- 3 jajka

 - ¾ szklanki cukru

- 2 łyżki mąki

- 125 g masła

 

 Dodatki:

- 1 duża puszka brzoskwiń

- 5 białek

- ¾ szklanki cukru

 

Wykonanie:

Na stolnicę wysypujemy  mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, masło (na początku czynność wykonujemy nożem), następnie dodajemy żółtka i zagniatamy  dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki

Jaja z cukrem pudrem ubijamy 15-20 min., następnie dodajemy zmielony twaróg, mąkę i roztopione masło (ostudzone).

Jedną część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno blachy (rozmiar blachy 37x25). Na to wykładamy masę serową, na wierzch odsączone i pokrojone na cienkie ćwiartki brzoskwinie.  Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na brzoskwinie. Na koniec ścieramy drugą schłodzoną część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny.

SMACZNEGO!