Sernik gotowany

 

Ciasto:

- ½ kg mąki

- 1 proszek do pieczenia

- 20 dag cukru

- 2 jajka

- 2 łyżki śmietany

- ½ margaryny „Kasia”

 

 Wszystkie składniki połączyć na stolnicy przy pomocy noża. Ciasto dzielimy na 3 części  i pieczemy trzy cienkie placki (blacha 37x25). Jeżeli chcemy więcej placków, należy zwiększyć ilość produktów.

 

Masa serowa:

 

- 1kg twarogu

- 1 cukier waniliowy

- 1,5 szklanki cukru pudru

- 2 jajka

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 3 łyżki mleka

- 1 margaryna „Kasia”

 

Twaróg, cukier, margarynę, jajka dajemy do garnka i powoli rozpuszczamy do uzyskania jednolitej masy doprowadzając do zagotowania i dodajemy rodzynki. Następnie  wlewamy mąkę rozpuszczoną w mleku i jeszcze raz zagotowujemy, ciągle mieszając. Gorącą masą serową  przekładamy placki.

 

Polewa

 2 tabliczki białej czekolady rozpuścić w rondelku na parze. Dodać 2 łyżeczki masy korówkowej Kajmak i  1-2 łyżki mleka po woli mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ciepłą masą smarujemy placek i posypujemy płatkami migdałowymi

 

 

 

Smacznego!