Super makowiec s. Doroteji

Ciasto:

1kg mąki

10 dkg drożdży

1 margaryna

½ szklanki śmietany

1 szklanka cukru

¾ szklanki mleka

5 jajek

 

Masa makowa

1 kg maku

250 dkg margaryny

¾  szklanki miodu

½ szklanki cukru – kryształ

Esencja migdałowa lub rum

Rodzynki, migdały, orzechy

4 białka

 

Wykonanie ciasta:

Przesiać mąkę do dużej miski, dodać mleko, śmietanę rozmieszaną z drożdżami, ubite jajka z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać, następnie dodać rozpuszczoną margarynę i znów dobrze wymieszać i odstawić na 12 godzin.

 

Wykonanie masy makowej:

Mak sparzyć i zostawić na noc na sitku do odsączenia. Rano dwa razy trzeba go przemielić. W przygotowanym naczyniu roztapiamy margarynę, wrzucamy przemielony mak, ciągle mieszając, dodajemy cukier, miód, następnie bakalie, rum lub esencję migdałową. Do ostudzonego maku dodajemy ubite białka z odrobina soli.

 

Ciasto rozwałkowujemy w formie kwadratu, rozsmarowujemy mak po jego powierzchni, rolujmy na formę makownika. Papier do pieczenia smarujemy olejem i delikatnie zawijamy ciasto.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni C – około 1 godziny.

 

Smacznego!