Ukraińska paska na Wielkanoc

Ukraińska paska na Wielkanoc

- 1 kg mąki

- 300 g cukru

- 300 g masła - margaryny

- 10 żółtek

- 5 jajek

- ½ l. mleko

- 100 g drożdży

- 100 g rodzynków

- waniliowy cukier

- sól

Przygotowujemy rozczyn z drożdży,  szczypty soli, mąki i mieszamy z ciepłym mlekiem tak, by masa otrzymała konsystencję gęstej śmietany. Nakrywamy ściereczką  i odstawiamy do ciepłego miejsca, żeby urosło.

Ubijamy jajka z cukrem szczyptą soli i waniliowym cukrem (ok 30 min.)   Kiedy rozczyn podrośnie dodajemy resztę mąki, zbite jajka z cukrem i  mieszając ciasto, dobrze go wybijajamy ręką, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Pod koniec dodajemy roztopione masło i rodzynki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do ciepłego miejsca, by urosło.

Przygotowujemy foremki, namaszczamy ich margaryną i posypujemy tartą bułką. Nakładamy ciasto  do  1/3 foremki  i odstawiamy, żeby urosło.

 Kiedy ciasto urośnie, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze. Pieczemy na początku w temp.  160-180 C. potem temperaturę zmniejszamy.

Smacznego!