Ciasto drożdżowe
Składniki:
- 15 dag drożdży
- 8 łyżek cukru
- ½ l. mleka
- 1,2 kg mąki
- 4 jajka
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 250 dag margaryny
- jajko do smarowania
Sposób wykonania
Przygotowujemy rozczyn z ½ l. mleka , 15 dag drożdży, 4 – 5 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 15 – 20 minut.
Jajka ubijamy z pozostałym cukrem, dodajemy wyrośnięty rozczyn , mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym, szczyptą soli. Przez 10 -15 minut wyrabiamy dokładnie ciasto. Pod koniec mieszania dodajemy roztopioną margarynę „Kasię” i możemy dodać 0,5 szklanki oleju. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 60 minut.
Następnie dzielimy ciasto na 2-3 części, formujemy warkocze i pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.
Z tego ciasta możemy także wyrabiać rogaliki z dżemem, bułeczki z serem.
Smacznego!