Ptasie mleczko – Stefanka
Składniki:
Ciasto:
- 60 dkg mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżкі śmietany
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody
- ½ margaryny „Kasia”
- 2 łyżeczki kakao
Jajka ucieramy z cukrem, dodając roztopioną margarynę, miód i śmietanę. Wszystko dobrze ucieramy, a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części, do dwóch dodajemy kakao. Pieczemy 4 cienkie placki. Należy pamiętać, że placki pieczemy krótko nie można ich wysuszć. Rozmiar blachy 37x25.
Krem:
- ½ l. mleka
- 6 łyżek kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 25 dag Masła Roślinnego
- sok z 2 cytryn
Do gotującego się mleka sypiemy kaszę mannę i przez pewien czas gotujemy. Pod koniec dodajemy cukier, ciągle mieszając. Odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy masło i do niego, powoli dodajemy ugotowaną kaszę, ciągle ucierając. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy sok z cytryn. Tak przygotowaną masą smarujemy placki. By ciasto było winne możemy każdy placek skropić sokiem malinowym, rumem, lub według uznania, a na drugim placku oprócz masy, możemy także posmarować dżemem z czarnej porzeczki, będzie wtedy jeszcze smaczniejszy
Polewa
- 1/3 margaryny ”Kasia”
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka kakao
Wszystkie składniki łączymy i powoli podgrzewamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Gorącą polewę czekoladową rozprowadzamy na wierzchu placka i posypujemy płatkami migdałowymi lub kokosami.
Życzymy – Smacznego!