Skrzydełka kurczaka z ryżem
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1,5 szklanki wody
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 1 cebula pokrojona w plastry
- ½ kostki masła lub margaryny
- 5 łyżek ketchupu
- Vegeta, pieprz
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
Do naczynia żaroodpornego wsypać surowy ryż. Na ryżu ułożyć użyć skrzydełka kurczaka (przyprawione solą i pieprzem), a następnie kładziemy cebulę pokrojoną w krążki.
W garnku zagotować 1,5 szklanki wody i dodać pozostałe składniki: masło, ketchup, Vegetę, pieprz, cukier, paprykę i przygotowanym sosem zalewamy skrzydełka kurczaka. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do czasu, aż mięso i ryż będą miękkie.
Smacznego!