Ciasto bakaliowe
Składniki:
na ciasto:
6 jajek;
400g mąki;
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kostka margaryny albo masła,
3 łyżki kakao
na masę bakaliową:
1 szklanka cukru,
200g posiekanych orzechów włoskich,
200g rodzynek,
200g wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto kruche. Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj schłodzoną margarynę i przy pomocy noża pokrój ją na małe kawałki. Następnie dodaj żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Podziel je na trzy części. Do jednej części dodaj kakao. Ciasto wstaw na 1 godzinę do zamrażalnika. Następnie jedną część jasnego ciasto zetrzyj na tarce o dużych oczkach na dnie formy prostokątnej o wymiarach ok. 35 x 24 cm wyłożonej papierem do pieczeni. Na tę warstwę zetrzyj ciemne ciasto.
Przygotuj masę bakaliową. Białka (ze szczyptą soli) ubij na sztywno z 1 szklanką cukru i wymieszaj z bakaliami. Tak przygotowaną masę wyłóż na ciemne ciasto. Na to zetrzyj trzecią część ciasto.
Włóż ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 1 godziny.
Smacznego!