Czekoladowe ciastka z miętą
Skladniki
Czekolada gorzka (70-90%) - 200 gr
Cacao - 1/4 szklanki
Masło - 100 gr
Mąka - 1,5 szklanki (najlepiej orkiszowa - wtędy dłużej pozostają miękimi)
Mięta - 10gr (im więcej, tym lepiej)
Soda z octem (dodaję w dwóch miejscach po 1/2 małej łyżki)
Cukier - 1 szklanka
Cukier puder - 1/2 szklanki
Sól - 1/2 małej łyżki
Wanil z jakimś aromatem - 1mała łyżka
Jajka - 3
1. Przesiać mąke, zmieszać z cacao i sodą (pierwsza soda z octem)
2. Rozpuścić czekoladę z masłem na parze, wymieszać
3. Ubić blenderem miętę z cukrem
4. Dodać cukier z miętą do ciekolady
5. Osobno wzbijamy jajka z wanilem, dodajemy drugą sodę z octem. Po ubiciu dodajemy do czekolady z cukrem, masłem i miętą
6. Akuratnie dodajemy porcjami mąkę z kakao i wymieszać
7. Ciasto nakryć folią spożywczą i na jakiś czas umieścić do lodówki (najlepiej zamrażarki) na kilka godzin
8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta zrobimy kulki (diameter może być różny), każdą można opusicić do cukru, otoczyć cukrem pudrem
9. Położyć ciastka na papier na deco (4X4 lub 5x5) i do piekarnika. Wypiekać 10-15 minut.
