Letnie ciasto bez kremu Svitlyachok
Składniki:
6 jaj
200 g cukru
10g cukru waniliowego
100 g śmietany
2 małe łyżeczki amoniaku
200g masła
375 g mąki
25 g kakao
Masa serowa:
400 g sera białego
2 jajka
135 g śmietany
135 g cukru
40 g budyniu waniliowego
Masa jabłkowa:
600g utartych jabłek
125 g cukru
200 g czarnej porzeczki lub wiśni
1 galaretka o dowolnym smaku
25g mąki kukurydzianej
Sposób wykonania:
Robimy 2 placki.
Placek jasny- 3 jajka ubić z 100g cukru, Dodać 5 g cukru waniliowego. Dodać 1 łyżeczkę amoniaku, Wymieszanego w 50 g śmietany. dodać 100 g roztopionego i ostudzonego masła. Następnie dodać 200g mąki. całość mieszamy na jednolitą masę. Pieczemy 2 placki w blaszce 32/21 cm. Wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 0 C około 12- 15 min.
Placek ciemny - robimy podobnie tylko dodajemy 175 g mąki i 25 g kakao.
Masa serowa.
Wszystkie składniki , oprócz masła, zmiksować w garnku z grubym dnem. Postawić na gaz do zagotowania, ciągle mieszając. Pod koniec dodać masło i odstawić do ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
do 600 g grubo startych jabłek, dodać zmiksowaną czarną porzeczkę lub wiśnie. Wstawić na gaz, doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Gotuj przez 2 minuty. Mąkę kukurydzianą i cukier wymieszać osobno i połączyć z zaparzoną masą, szybko mieszając, gotować jeszcze 1-2 minuty. Następnie dodać 1 opakowanie galaretki, szybko wymieszać, aby rozpuściła się w gorącej mieszance. Odstawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Składanie ciasta w kulinarnym rancie:
Na spód kładziemy biały placek - smarujemy połową masy jabłkowej, przykrywamy ciemnym plackiem - wykładamy całą masę serową i przykrywamy drugim ciemnym plackiem- smarujemy drugą częścią masy jabłkowej i przykrywamy białym plackiem. Pozostawić w lodówce na 1-2 godziny, najlepiej do następnego dnia. można zrobić polewę czekoladową - 1 łyżka kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru, 1 łyżka kakao, można dodać 1 łyżeczkę wody dla rozrzedzenia i rozpuścić na ogniu ciągle mieszając.