Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem
Składniki
Ciasto pierogowe:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka masła lub oleju
- Szczypta soli
Farsz:
- 300 g kaszy gryczanej
- 250 g twarogu
- 0,5 szklanki oleju
- 1 – 2 cebule
- sól, pieprz
Wykonanie:
Na stolnicy połącz mąkę, jajko, wodę, masło i szczyptę soli. Następnie wyrabiaj ciasto i pozostaw pod przykryciem. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dodaj pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm, a następnie z tak przygotowanego ciasta za pomocą szklanki wykrój kółka, na których umieszczaj po łyżce farszu. Pamiętaj o dokładnym zlepianiu boków pierogów. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez 2-3 minuty. Pierogi można podawać na gorąco z śmietaną, masłem, uprażoną cebulką lub skwarkami.