Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Składniki

Ciasto pierogowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5  szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • Szczypta soli
  •  

Farsz:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 250 g twarogu
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 – 2 cebule
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Na stolnicy połącz mąkę, jajko, wodę, masło i szczyptę soli. Następnie wyrabiaj ciasto i pozostaw pod przykryciem.  Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonej wodzie. Dodaj pokruszony twaróg i podsmażoną cebulę. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj placek o grubości 2-3 mm, a następnie z tak przygotowanego ciasta za pomocą szklanki wykrój kółka, na których umieszczaj po łyżce farszu. Pamiętaj o dokładnym zlepianiu boków pierogów. Tak przygotowane pierogi wrzucaj na osoloną, wrzącą wodę i gotuj do miękkości przez 2-3 minuty.  Pierogi można podawać na  gorąco z śmietaną, masłem, uprażoną cebulką lub skwarkami.

A man
Napisz do nas

Kontakt do nas

Adres
Zgromadzenie Sióstr Służebnic NPM Rajców 11 00-220 Warszawa
Telefon:
+48 22 831 73 16
A man
W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną. Sprawdź naszą politykę prywatności. (Zamknij)