Placek z jabłkami i masą orzechową
Ciasto:
- 500 g mąki
- 300 g margaryny „Kasia”
- 2 łyżki śmietany
- 1 jajko + 2 żółtka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i podzielić na 3 części. Z dwóch upiec cienkie placki (blacha 37x25 cm )
Masa orzechowa:
- 120 g masła
- 100 g cukru
- 300 g grubo pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki rozpuścić w garnku następnie dodać pokrojone orzechy i chwilę smażyć na ogniu. Trzeci placek wykładamy na blachę, smarujemy gorącą masą i pieczemy. Trzeba pamiętać, by lekko po ostygnięciu placka wyłożyć z blachy na tacę, ponieważ kiedy ostygnie, mogą być trudności z wyjęciem.
Masa jabłkowa:
- 2 litry musu jabłkowego
- 1 kisiel cytrynowy (bez cukru)
- 1 galaretka cytrynowa
Mus jabłkowy dajemy do rondla i smażymy. Następnie dodajemy kisiel cytrynowy rozpuszczony w 3 łyżkach wody, i doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając. Na koniec stopniowo wsypujemy galaretkę cytrynową i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia ( nie gotować). Gorącą masą jabłkową przekładamy placki, dając na wierzch orzechowy.
Smacznego!