Rolada z łososiem na szpinaku
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 250 g wędzonego łososia (w plastrach)
- 4 jajka
- 1 śmietankowy serek do smarowania
- 4 łyżki chrzanu
- Sól
Wykonanie:
Mrożony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię, do całkowitego odparowania wody, doprawiamy solą i smażymy jeszcze przez kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy żółtka i blendujemy na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Wykładamy ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszamy, a następnie wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 37x25 cm równomiernie rozprowadzając. Wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 15-20 minut.
Na przygotowanej folii aluminiowej układamy folię spożywczą. Upieczony i wystudzony placek układamy na foliach w taki sposób, by spód szpinaku był na górze, by zawijać go do wewnątrz rolady. Następnie smaruję równomiernie serkiem śmietankowym, pozostawiając z jednej strony margines 2 cm. Na serku rozprowadzamy warstwę ostrego chrzanu, a na wierzchu umieszczamy plastry wędzonego łososia. ( można smarować bezpośrednio gotowym serkiem chrzanowym)
Rolowanie – zwijamy roladę w folię spożywczą, skręcając jej końcówki, a następnie zawijamy ją w przygotowaną folię aluminiową. Tak przygotowaną wkładamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowując do podania na stół, kroimy roladę na 1,5 cm plastry, za każdym razem wycierając nóż, układamy na półmisku.
Smacznego!