Sernik z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru pudru
- 220 g masła
- 5 żółtek
Masa serowa
- 1 kg twarogu
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 125 g masła
Dodatki:
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 5 białek
- ¾ szklanki cukru
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, masło (na początku czynność wykonujemy nożem), następnie dodajemy żółtka i zagniatamy dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki
Jaja z cukrem pudrem ubijamy 15-20 min., następnie dodajemy zmielony twaróg, mąkę i roztopione masło (ostudzone).
Jedną część schłodzonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno blachy (rozmiar blachy 37x25). Na to wykładamy masę serową, na wierzch odsączone i pokrojone na cienkie ćwiartki brzoskwinie. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na brzoskwinie. Na koniec ścieramy drugą schłodzoną część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i pieczemy 1,5 godziny.
SMACZNEGO!