Sernik gotowany
Ciasto:
- ½ kg mąki
- 1 proszek do pieczenia
- 20 dag cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- ½ margaryny „Kasia”
Wszystkie składniki połączyć na stolnicy przy pomocy noża. Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy trzy cienkie placki (blacha 37x25). Jeżeli chcemy więcej placków, należy zwiększyć ilość produktów.
Masa serowa:
- 1kg twarogu
- 1 cukier waniliowy
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka
- 1 margaryna „Kasia”
Twaróg, cukier, margarynę, jajka dajemy do garnka i powoli rozpuszczamy do uzyskania jednolitej masy doprowadzając do zagotowania i dodajemy rodzynki. Następnie wlewamy mąkę rozpuszczoną w mleku i jeszcze raz zagotowujemy, ciągle mieszając. Gorącą masą serową przekładamy placki.
Polewa
2 tabliczki białej czekolady rozpuścić w rondelku na parze. Dodać 2 łyżeczki masy korówkowej Kajmak i 1-2 łyżki mleka po woli mieszając do uzyskania jednolitej masy. Ciepłą masą smarujemy placek i posypujemy płatkami migdałowymi
Smacznego!