Super makowiec s. Doroteji
Ciasto:
1kg mąki
10 dkg drożdży
1 margaryna
½ szklanki śmietany
1 szklanka cukru
¾ szklanki mleka
5 jajek
Masa makowa
1 kg maku
250 dkg margaryny
¾ szklanki miodu
½ szklanki cukru – kryształ
Esencja migdałowa lub rum
Rodzynki, migdały, orzechy
4 białka
Wykonanie ciasta:
Przesiać mąkę do dużej miski, dodać mleko, śmietanę rozmieszaną z drożdżami, ubite jajka z cukrem i szczyptą soli. Wymieszać, następnie dodać rozpuszczoną margarynę i znów dobrze wymieszać i odstawić na 12 godzin.
Wykonanie masy makowej:
Mak sparzyć i zostawić na noc na sitku do odsączenia. Rano dwa razy trzeba go przemielić. W przygotowanym naczyniu roztapiamy margarynę, wrzucamy przemielony mak, ciągle mieszając, dodajemy cukier, miód, następnie bakalie, rum lub esencję migdałową. Do ostudzonego maku dodajemy ubite białka z odrobina soli.
Ciasto rozwałkowujemy w formie kwadratu, rozsmarowujemy mak po jego powierzchni, rolujmy na formę makownika. Papier do pieczenia smarujemy olejem i delikatnie zawijamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C – około 1 godziny.
Smacznego!