Ukraińska paska na Wielkanoc
Ukraińska paska na Wielkanoc
- 1 kg mąki
- 300 g cukru
- 300 g masła - margaryny
- 10 żółtek
- 5 jajek
- ½ l. mleko
- 100 g drożdży
- 100 g rodzynków
- waniliowy cukier
- sól
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, szczypty soli, mąki i mieszamy z ciepłym mlekiem tak, by masa otrzymała konsystencję gęstej śmietany. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do ciepłego miejsca, żeby urosło.
Ubijamy jajka z cukrem szczyptą soli i waniliowym cukrem (ok 30 min.) Kiedy rozczyn podrośnie dodajemy resztę mąki, zbite jajka z cukrem i mieszając ciasto, dobrze go wybijajamy ręką, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Pod koniec dodajemy roztopione masło i rodzynki i dobrze mieszamy. Odstawiamy do ciepłego miejsca, by urosło.
Przygotowujemy foremki, namaszczamy ich margaryną i posypujemy tartą bułką. Nakładamy ciasto do 1/3 foremki i odstawiamy, żeby urosło.
Kiedy ciasto urośnie, smarujemy po wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze. Pieczemy na początku w temp. 160-180 C. potem temperaturę zmniejszamy.
Smacznego!