Великий Страсний Тиждень в життю християнина

Для кожного християниа, який вступає слідами за Христом, час Великого Тижня, насправді переповнює усі людські почуття. Це не ейфорія пережитого, але моє сьогодення, що мій Господь пережив протягом тижня за мене, за світ і за кожного зокрема. Він не робив ніколи різниці, хтось гірший, а хтось ліпший, навіть до Юди промовляв, щоб той збагнув значення Хліба з Неба, через вмокання хліба в одну посудину (Йо. 13. 26). 

 Протягом цього тижня, Хліб життя, буде роздиратися людьми, одні спожиють, другі продадуть, треті кинуть під ноги. Багато хто може пам`ятати, як в дома вчили шанувати хліб, навіть якщо з необережності впаде, витерти і поцілувати. Особливо старше покоління знало цінну хліба, і його потребу, знали його силу, і можливість підтримати на тілі. Тому Христос ще і ще прагне не єдиний раз дати нам цей кусень Хліба, щоб ми зрозуміли через голод цю духовну ситність, котру кожен учень може втамувати в той чи інший спосіб, через моральне життя, християнське або світське. Тому пережий, цей тиждень гідно, із розважаннями над подіями кожного цього Великого дня: Великий понеділок - згадуємо зрадженого за 30 срібняків Христа.Великий вівторок - згадуємо, як Христос навчав у храмі Єрусалимському і народ вважав Його пророком, а первосвященики та старійшини хотіли напасти на Нього, але не наважувалися. Велика середа - день віддання Ісуса на страждання і смерть. У цей день особливо згадується одна євангельська подія: коли рада первосвящеників і книжників вже вирішила взяти Христа хитрістю і вбити Його, в селищі Віфанія у домі Симона прокаженого, де зупинився в ніч на середу Ісус, одна «грішниця» вилила дорогоцінне миро на Його голову. Тим самим, як сказав Христос, вона приготувала Його до поховання. Тут же в душі Юди народився злочинний намір видати беззаконній раді свого Вчителя. Тому в церковній службі в середу Страсної седмиці прославляється «грішниця» і засуджується зрада Юди. У цей день на вечірній службі всі віруючі намагаються висповідатися. Великий четвер - віруючі згадують становлення таїнства причастя Тіла і Крові Христових - Євхаристії (від грецького «подяка») i Таїнства Священства . Велика п’ятниця - найскорботніший день церковного року, тому що саме в п’ятницю Ісус був розп’ятий і помер на Хресті, викупивши людські гріхи. Велика Субота - спогад про перебування Христа у гробі.  Воскресіння Христове - Пасха Христова – найбільше свято християн.
                                      

o. Партеній Підчеха ЧСВВ

A man
Напишіть нам

Контакт

Adres
Zgromadzenie Sióstr Służebnic NPM Rajców 11 00-220 Warszawa
Telefon:
+48 22 831 73 16
E-mail:
siostrynmp@gmail.com
A man
З метою надання послуг на найвищому рівні використовуємо файли cookies. Візит до нашої сторінки означає, що будуть вони поміщені у Вашому пристрої. В кожній хвилі можна зробити зміни налаштувань на Вашого браузеру. Додатково, візит до нашого сайту означає прийняття Вами засад обробки персональних даних, котрі були надані електронним шляхом. Ознайомтеся з нашою політикою приватності. (Закрити)