Шоколадне печиво з мятою
Skladniki
Czekolada górzka (70-90%) - 200 gr
Cacao - 1/4 szklanki
Masło - 100 gr
Mąka - 1,5 szklanki (najlepiej orkiszowa - wtędy dłużej pozostają miękimi)
Mięta - 10gr (im więcej, tym lepiej)
Soda z octem (dodaję w dwóch miejscach po 1/2 małej łyżki)
Cukier - 1 szklanka
Cukier puder - 1/2 szklanki
Sól - 1/2 małej łyżki
Wanil z jakimś aromatem - 1mała łyżka
Jajka - 3
1. Przewiejać mąke, zmieszać z cacao i sodą (pierwsza soda z octem)
2. Stąpić czekoladę z masłem na paru, wymieszywać
3. Wzbić blenderzem miętu i cukier
4. Dodać cukier z miętą do ciekolady
5. Osobno wzbijamy jajka z wanilem, dodajemy drugą sodę z octem. Po wzbiciu dodajemy do czekolady z cukrem, masłem i miętą
6. Akuratnie dodajemy porcjami mąkę z kakao i wymieszywać
7. Ciasto nakryć folią spożywczą i na jakiś czas umieścić do lodówki (najlepiej zamrażarki) na kilka godzin
8. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Z ciasta zrobimy kulki (diameter może być różny), każdą można opuścić do cukru, a potem do pudrowego cukru
9. Położyć ciasta na papier na deco (4X4 lub 5x5) i do piekarnika. Wypiekać 10-15 minut.